30.11.2019

Vedro in sproščeno

Nova plošča tria 7AM Benefit for Iggy's shirt bruha mladostniško energijo, polno dražljivega elana in s krepkim ščepcem nujnega splina.

Igor Bašin

Benefit for Iggy's shirt

7AM

Benefit for Iggy's shirt

Pigpower Records
2019

Kako je že pel Johnny Štulić? »Ništa mi više nije važno, našao sam dobar band, želim samo da sviram, da se otkaćim i to je sve.« To me je prestrelilo med poslušanjem novega albuma benda 7AM. Plošča Benefit for Iggy's shirt izbruhne mladostniško energijo, polno dražljivega elana in s krepkim ščepcem nujnega splina. 7AM je brez zavor odvit do konca. Nič ni važno, samo »priklopimo, vžgimo in utrgajmo se z verige« – to je vsa preproščina formule in jasni punk rock odgovor benda 7AM na vprašanje, kaj narediti. Za vsem skupaj ni velike filozofije, samo srce in akcija, ki bruhata in špricata garažno zmes melodike in šundra. Pesmi se sicer zdijo nekam znane, kot da smo jih že nekje slišali (morda na predhodnem albumu ali kje drugje), ampak to sploh ni važno. Plošča Benefit for Iggy's shirt zagrabi s sproščenostjo in vedrino tekoče spisanih komadov, ki so razbremenjeni velikih idej in ko trenutek dobi smisel.

Kar dih mi je zastal, ko sem prebral svojo lansko oceno prejšnjega albuma od 7AM. Vse navedeno namreč lahko samo navdušeno ponovim za Benefit for Iggy's shirt, kar je po svoje tudi minus. 7AM ne odkriva tople vode. Ne gre se ničesar prevratniško novega ali subverzivno odklonskega, preprosto razbija svoj dolgčas in je, kakršen je. In ta bend je svoboden in direkten, iskren in sproščen. Prav po sproščenosti pa se nova plošča odlikuje od predhodnih dveh. Če je bil Bonus Track izpred treh let še zategnjen demo nastavek skupine, je bila lanska izdaja že pravcati debi, ki je zdaj z Benefit for Iggy's shirt dobil krepko in zrelo nadaljevanje. Na njem se je vse poklopilo in se postavilo na pravo mesto, kar je očitno rezultat in odraz ustalitve bobnarja Davorja, ki je v zasedbi zadnji dve leti. S tem ko je ujel vibro basistke in pevke Anabel ter kitarista in sem ter tja pevca Mičota, se je zasedba utrdila kot celovita, homogena in neomajna punk rock trojka.

Notranja kemija dvigne velik val, ki tako njih kot nas nosi od začetka do konca in nikogar ne spusti. Sicer vijugajo/mo gor in dol, med umirjenimi in zasanjanimi deli ter na drugi strani viharniškimi izbruhi distorzije, vendar je izpeljava pretočna, prav nič krčevita in sunkovita. Čar te plošče je njena vedrina. Že uvodoma nas kitarist opomni, da mu je J Mascis velik vzor, tudi amplituda preostalega dela benda je nastavljena na furioznost Dinosaur Jr., ki pa se skozi trajanje plošče fino razprši, se zlije in preobrazi v melanholične napeve, udare kitarskih viher, poskočne pesmice ali hipnotične kitarske izlete ter se s časa na čas vrne v orbito, zgolj kot eden od številnih referenčnih detajlov garažnega punk rocka tega benda, ki je prepojen z odtenki in asociacijami. Pesmi se sicer zdijo nekam znane, kot da smo jih že nekje slišali (morda na predhodnem albumu ali kje drugje), ampak to sploh ni važno. Plošča Benefit for Iggy's shirt zagrabi s sproščenostjo in vedrino tekoče spisanih komadov, ki so razbremenjeni velikih idej in ko trenutek dobi smisel. »Ništa mi više nije važno, našao sam dobar band, želim samo da sviram, da se otkaćim i to je sve!«