26.01.2017

Slovenski violinist Matjaž Bogataj odhaja v Bavarsko državno opero

Mladi umetnik, ki deluje in ustvarja predvsem v tujini, bo v prihodnji sezoni prevzel mesto vodje drugih violin v Bavarski državni operi.

Tanja Benedik

Slovenski violinist Matjaž Bogataj odhaja v Bavarsko državno opero
Foto: Tania Mendillo

Matjaž že od mladih let živi z glasbo in za glasbo. Tudi v družini se vsi ukvarjajo z njo – mama je profesorica kitare, oče ljubiteljski zborovski pevec, glasbi pa se je zapisala tudi sestra, nadarjena in uspešna violončelistka Maruša. Po izobraževanju doma, se je leta 2005 odpravil po znanje v Graz in zatem v München. Svoj talent je dokazoval na tekmovanjih in koncertih, dobil celo priložnost za študij v Ameriki, a je raje  ostal v Evropi.

V letu 2009 ga je spoznala širša javnost, saj je kot član zasedbe Quartissimo nastopil na pesmi Evrovizije. V letu 2011 je bil na avdiciji, ki se je je udeležilo več kot 2000 mladih glasbenikov sprejet v Mladinski orkester Gustava Mahlerja, ki letos praznuje 30 let in je edini mednarodni mladinski orkester, kjer se mladi upi kalijo v mojstrske glasbenike. V 2015 je zasedel mesto namestnika violin v Frankfurtskem opernem orkestru. Kot je izjavil v enem od intervjujev pred leti, je njegov cilj prevzeti mesto vodje v katerem od velikih orkestrov. Očitno se tej točki približuje, saj jeseni prevzame pozicijo vodje drugih violin v Bavarskem opernem orkestru.

Matjaž Bogataj: »20. januarja sem opravil tri kroge avdicije po zelo klasičnem postopku. Tokrat smo tudi zelo hitro izvedeli za rezultate, kar ni običajno. Z delom začnem naslednjo sezono na poziciji solo/vodja drugih violin. Posebnih priprav nisem imel, saj moje priprave v bistvu potekajo vsakodnevno, odkar se profesionalno ukvarjam z glasbo. Več izkušenj in kilometrine pa tudi prinese svoje – boljši občutek in več samozavesti na odru.

Kar se tiče službe, sem imel super izhodiščno točko kot namestnik vodje drugih violin v Frankfurtski operi, kjer imamo izvrsten zbor in domače ter gostujoče soliste. Imam krasne sodelavce v orkestru in dobrega šefa dirigenta. Že samo odkar sem tukaj, je bila hiša dvakrat nagrajena.

V prihodnosti se veselim predvsem možnosti, da bom delal s Petrenkom (šef dirigent v Münchenski operi), hkrati pa igral z največjimi imeni opernega sveta - tako s solisti, kot tudi dirigenti. Odgovornost bo seveda večja, saj je orkester še bolj priznan, predvsem pa je bila pozicija vodje, ki jo bom s septembrom zasedel sam, nezasedena dobrih 10 let, tako da bo pritisk se malo večji. Orkester očitno zelo dobro ve, koga želi na tem mestu. Poskusna doba (Probejahr) je vedno precej nelagoden čas, skozi katerega pa mora seveda vsak profesionalni orkestrski glasbenik. Zavedam se tudi, da je zmaga na avdiciji le prvi korak do končnega uspeha - uspešno opravljene poskusne dobe in trajne pogodbe v orkestru. Veselim se tudi, da imajo v Münchnu baletni ansambel, saj obstaja ogromno čudovite literature, hkrati pa človek lahko (med kakšno pavzo) še uživa ob pogledu na oder. Moja velika želja je, da se naslednjo sezono predstavim v najboljši luči in seveda uspešno opravim poskusno dobo.«