13.02.2017

Portret nove glasbene generacije: Lalita Svete

Lalita Svete se je pred dobrimi štirinajstimi dnevi vrnila iz Ukrajine, kjer je uspešno nastopila s Kijevsko kamerato na koncertu s programom pretežno sodobne slovenske glasbe Tomaža Sveteta.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Lalita Svete

Mlada slovensko-japonska-avstrijska violinistka se je rodila v glasbeni družini leta 1996 na Dunaju. Violino se je pričela učiti s štirimi leti pri prof. Vesni Čobal na Glasbeni šoli v Mariboru in na mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov že zelo zgodaj opozorila nase. Z orkestrom SGBŠ Maribor je kot solistka debitirala že s sedmimi leti z Nikolićevim  Concertinom. Izpopolnjevala se je na poletnih tečajih pri Arminu Sešku, Rostislavu Denisjuku, Igorju Ulokinu, Marini Sorokovi in na mojstrskih tečajih pri Arkadiju Vinokurovu, Michaelu Vaimanu, Nicolasu Koeckertu in Vadimu Gluzmanu. Med njene najpomembnejše uspehe štejejo 1.nagrada na tekmovanju »Etude in skale 2005« v Zagrebu, na tekmovanju mladih glasbenikov 2006 v Dubrovniku in 2.mesto na mednarodnem tekmovanju ECYO »Petar Konjović« 2007 v Beogradu.

Od leta 2008 se šola pri violinskem pedagogu in violinistu Arkadiju Vinokurovu na Dunaju, ki je pomembno vplival na oblikovanje njene umetniške osebnosti. Pod njegovim mentorstvom je osvojila več prvih nagrad in priznanj na avstrijskih tekmovanjih mladih glasbenikov »Prima la musica«, med drugim tudi nagrado za najboljšo izvedbo sodobnega dela, 1.stavka Violinskega koncerta Tomaža Sveteta, ter večkrat zlato plaketo na tekmovanjih v Komarnem, Slovaška. Leta 2012 je na mednarodnem tekmovanju »Vaša Pryhoda« v Českih Budejovicah osvojila drugo mesto v svoji starostni kategoriji.

Od leta 2015 študira violino na »Musik und Kunst- Privatuniversität Wien« pri priznani violinistki Lydii Baich, nekdanji učenki znamenitega pedagoga Borisa Kušnirja.

Poleg solističnih recitalov v Unionski dvorani v Mariboru, v dunajskem »Muskvereinu«, »Altes Rathaus« ipd. ter koncertnega udejstvovanja s klavirskim triom, je Lalita pogosto nastopila kot solistka z orkestrom, tako v okviru turneje z »Zagrebškimi solisti« s Koncertom za dve violini in orkester v d-molu J.S. Bacha v paru s Saro Domjanić, kot leta 2016 v Koncertu za dve violini in orkester Tomaža Sveteta v okviru cikla »Kromatika« s simfoniki RTV Slovenija in Arkadijem Vinokurovim pod vodstvom En Shaa.«

Lalita Svete: »Pred kratkim sem se vrnila iz Kijeva, kjer sem z Arkadijem Vinokurovim na koncertu »Kijevske Kamerate« pod vodstvom Valerija Matjukhina, znova poustvarila  Koncert za dve violini in godalni orkester svojega očeta, Tomaža Sveteta. Koncert, v okviru katerega sem še izvedla njegovo Partito za violino solo, je bil skoraj v celoti posvečen mojemu očetu oziroma njegovi skladateljski osebnosti, saj so ta večer izvedli še 1.stavek njegove Druge simfonije in kot edino domače delo Triptih  Jevhena Stankoviča. Kot solistka sem se počutila izvrstno, ne samo zato, ker sem delo že krstila pred približno letom dni v Cankarjevem domu, temveč tudi zaradi neverjetno visokega glasbenega nivoja enega vodilnih ukrajinskih orkestrov, visokega profesionalnega pristopa vseh udeleženih ter prijetne atmosfere med vajami in na koncertu, predvsem pa zaradi ljubezni do glasbe in predanosti glasbi, ki jo je tam čutiti na vsakem koraku. Kijev je kulturna prestolnica, v katero se želim še večkrat vračati.

Kot sem v svojem nedavnem intervjuju za avstrijski radio izjavila, se mora polnokrven, popoln glasbenik ukvarjati ne samo s temeljnimi deli standardnega repertoarja, temveč tudi s sodobno glasbo. Kajti kultura nekega naroda, ki ne pozna sodobnosti, je kot cvet, ki ima korenine, vendar ne požene nobenih novih cvetov več. V tem smislu načrtujem v bližnji prihodnosti še nekaj koncertov z deli Bacha, Paganinija, Čajkovskega pa tudi z deli sodobnih avstrijskih in tujih skladateljev.«