25.11.2016

Otroška opera Nežni velikan, 4. december 2016 (Ljubljana)

Slovensko komorno glasbeno gledališče v koprodukciji s Festivalom Velenje, Cankarjevim domom in  Zavodom Morpheus je 22.10.2016 v Velenju pripravilo premiero otroške opere Nežni velikan angleškega skladatelja Stephena McNeffa.

Tanja Benedik

Otroška opera Nežni Velikan

Velenje, Ljubljana

Otroška opera Nežni Velikan

Sobota, 22. oktober ob 10.30, Dom kulture Velenje (vstopnina 5,00 EUR)
Nedelja, 4. december ob 17.00, Cankarjev dom, Ljubljana (vstopnina 7,50 EUR)

Ponovitev bo 4. decembra ob 17.00 v Cankarjevem domu. Opero je po knjižni predlogi Michaela Morpurgoja napisal angleški skladatelj Stephen McNeff, libreto je v slovenščino prevedla Simona Pinter. Premiera opere je bila leta 2007 v Kraljevi operni hiši Covent Garden in je dosegla velik uspeh.

Opera vsebuje pomembne teme, s katerimi se otroci identificirajo in se tičejo tudi njih: neprimernost izključevanja drugačnih iz družbe (velikan je fizično drugačen in ne zna govoriti, zato ga vaščani sprva ne sprejemajo), ekološka tematika (onesnaževanje, skrb za okolje), pomoč v nesreči... S predstavo v slovenščini želijo producenti dati otrokom eno prvih opernih izkušenj in jim vzbuditi ljubezen do opere ter zavedanje, da je namenjena tudi njim.

Glasbeno vodstvo je prevzel Simon Dvoršak, predstavo je režirala Kaya Tokuhisa, za sceno in kostume pa je poskrbela Barbara Kobal. V glavnih vlogah se bodo predstavili Eva Černe (Miranda), Irena Yebuah Tiran (prodajalec zvezdnega prahu), Matjaž Stopinšek (Mirandin oče), Rok Bavčar (vaščan) in Rok Koritnik (velikan). Ansambel sestavljajo harfistki Katja Šumečnik in Urša Rihtaršič, flavtistka Nina Rupnik, violončelistka Tamara Gombač, tolkalist Žiga Petrič in klaviaturist Iztok Kocen.