14.10.2019

Operacija helikon

Šest novitet, pet slovenskih skladateljev pêtih generacij in v glavni vlogi helikon – vse to prinaša koncert Operacija helikon, ki bo v soboto, 19. oktobra, ob 20.00 v Kinu Šiška.

SIGIC

Operacija Helikon
Foto: Igor Krivokapič

Helikoni so družina novih glasbil, ki so nastala med 2006 in 2012. Zamisel je bila slovenska, narejena pa so bila na Bavarskem. Inštrumenti so plod preko dvajset letnega raziskovanja, izobraževanja ter praktičnih izkušenj tako na področju glasbenega ustvarjanja, poustvarjanja kot tudi poučevanja. Cilj je bil narediti glasbila, ki poslušalcu nudijo največjo možno zvočno lepoto in obenem zmorejo najširši izrazni razpon in zvočno tehtnost ter so zato dobrodošel glasbeni izziv skladateljem, da ustvarijo nove umetnine.

Pred skoraj 15. leti je potekal prvi pogovor med inženirjem Ferdinandom Kleinschmidtom, ki je zaslužen za dejansko izgradnjo teh glasbil ter Igorjem Krivokapičem, ki mu je takrat prvikrat ustno pojasnil zamisel. Rezultati so že opazni. Mladi glasbeniki že igrajo na ta glasbila, ustvarjajo se nove skladbe, dela so že prispevali skladatelji iz Slovenije, Severne Makedonije, Rusije, Turkmenistana in Nizozemske. Glasbila so v živo slišali na številnih koncertih v Sloveniji, Italiji, Srbiji, ZDA, Nemčiji, Avstriji, Latviji, Španiji in Rusiji.

Na koncertu Operacija Helikon bodo predstavljene skladbe: Koncert za tenorski helikon in pihalni orkester Igorja Krivokapiča, Simfonieta #2 in Divertimento za pihalni orkester Nejca Bečana, Sonata za mladost Tomaža Habeta, ter Polnočna čokolada Marka Mihevca.

Policijski orkester bo vodil Nejc Bečan, solista bosta Stéphane Rudaz na sopranskem helikonu in Bratko Krivokapič na tenorskem.