21.10.2016

Javorca – Resurekcija, KC Španski borci, 21. oktober 2016

Glasbeno-scenski multimedialni projekt Javorca – Resurekcija je nastal ob 100. obletnici izgradnje spominske cerkve sv. Duha v Javorci, ki je bila zgrajena leta 1916 v hribovitem zaledju Soške fronte nad dolino Polog (Tolmin).

Press info

Javorca – Resurekcija

KC Španski borci, Ljubljana

Javorca – Resurekcija

Petek, 21. oktober 2016 ob 20. uri

Ob njeni secesijski zasnovi jo zaznamuje tri tisoč imen na tem območju padlih vojakov skoraj vseh narodnosti monarhije, vžganih v lesene plošče, nanizane vzdolž cerkvenih ladij. Istočasno nastane fonografska zbirka v vseh jezikih  in napevih vojakov avstro-ogrske vojske posnetih pesmi v okviru avstrijske akademije znanosti, medtem ko v Kabaret Volatire (Zürich), s katerim se 1916 konstituira dadaizem, uglasi zvočno poemo Totenklage (Objokovanje mrtvih) Huga Balla.

Posneti glasovi petja in govorjenja, žensko objokovanje umrlih moških z nesmiselnimi besedami se pridružijo črkam vgraviranih imen, ki jih izgovarja ženski zbor na način simultane poezije. Portret vojaka na fotografiji, ki jo z vsako fotografijo povezuje »nekaj grozljivega: vračanje mrtvih« (R.  Barthes, Camera lucida), spregovori: »Ko vidiš milijone mrtvih brez ust...« (Ch. H. Sorley 1916).

To je le nekaj utrinkov iz premierne uprizoritve projekta, ki je bila izvedena na kraju samem, v spominski cerkvi 17. julija 2016,  s prenosom v živo (streaming), med katerim je bilo uvodoma videti animirane fotografije iz tistih krajev in časov, slišati prvič s harmoniko in vokalnim kvartetom posneto kantato Gregorčičeve »Soči« (H. Sattner 1916), s pritrkovanjem zvonov vstopiti v notranjost cerkve, v kateri je mozaik (tudi z zvokom aktiviranih) podob, besedil in pretežno improvizirane glasbe povezoval motiv skladbe »Memoires du soldat« (Spomini vojaka) B. Bibiča v interpretaciji Jelene Popržan (viola, glas (A/RS)), Ane Kravanje (violina, glas), Sama Kutina (strunska lajna, zvočila, šumila), Vida Drašlerja (pritrkovanje, tolkala) in ženskega zbora Javorca (Tolmin). 

Na odru Španskih borcev, kjer bo tokrat pričujoči publiki mogoče videti in slišati smiselno izbrane posnetke prve, prizoriščno specifične izvedbe, se jim bosta v novi priredbi projekta v živo pridružila še Paul Schuberth (akordeon, klavir, glas (A)) in Eduardo Raon (harfa, elektronika (P/SI).

Več o glasbeno vizualnem performansu