02.10.2019

Festival UNICUM

6. oktobra se začne mednarodni festival sodobne glasbe UNICUM.

Press info

Festival UNICUM

Leta 2004 se je Mednarodni festival sodobne glasbe Musica Danubiana, ki ga je Slovenska sekcija Mednarodnega združenja za sodobno glasbo - ISCM prvič organizirala leta 1998, spremenil in preimenoval v mednarodni festival sodobne glasbe UNICUM, ki poteka bienalno. Odprtost in številne nove možnosti so pomembne lastnosti festivala, kjer možnosti svoje lastne predstavitve dobivajo tudi najmlajši slovenski skladatelji. Mednarodni uspehi dokazujejo, da je tu generacija, ki mora imeti tudi stalno možnost umetniških in nazorskih konfrontacij.

Umetniški vodja festivala Pavel Mihelčič: "Skoraj nemogoče je predvideti kam nas bo pripeljala glasbena umetnost. Festivali so priložnost za premislek in za druženje sorodnih usmerjevalcev  glasbe, ki nastaja. Prihodnost je tudi za glasbeno ustvarjalnost negotova, nepredvidljiva. Če bo glasba iskala novo pot po vzoru ekstremnih iskalcev drugačnega zvoka, se bo še bolj oddaljila od večine ljubiteljev umetniške glasbe. Konstruktivizem utegne iskati nove rešitve, lahko pride do novih spoznanj, do presenetljivih zaključkov in stanj, problemi pa ostajajo. Nastaja prazen prostor, ki ga polnijo drugi.

Svetovni glasbeni dnevi, gostili smo jih v letih 2003 in 2015, se že zelo dolgo imenujejo »World Music Days«, zdaj se postopno preimenujejo v »World New Music Days«, torej v Svetovne dneve nove glasbe. Zakaj? Besedi 'world music' – 'glasba sveta' je prevzela neka druga (zelo prodorna) glasba. Predelana ljudska glasba – glasba sveta' postopno pridobiva velik krog glasbenih ljubiteljev, medtem ko ga umetniška glasba (tudi postopno) - izgublja, pri tem pa gre vendar tudi za zavedanje, ki dopušča, da odhaja umetniška glasba in z njo jazz v osamo in v (za zdaj še) prijazen geto.

In kam sodi Festival UNICUM? Med osamljene jezdece, ki razumejo sodobno glasbo kot umetnost nove emocije, ki je ne bodo premamili principi globalizacije skupine G7. Prav zato predstavljajo bistvo sodobnega glasbenega unicuma evropski in slovenski skladatelji, ki stopajo po poteh lastnih estetskih kriterijev in spoznanj. Glasba se mora osvoboditi globalne uniformiranosti, naj ne postane posnemovalka tujih kultur. Naj ostane unicum nove emocije in estetike."

Program festivala najdete TUKAJ.