06.06.2018

25. literarno-glasbeni festival Živa književnost

Letos bo 25. literarno-glasbeni festival Živa književnost med 8. in 15. junijem 2018 spletel svoje 25 gnezdo pred Galerijo Škuc.

Press info

Živa književnost
Foto: Simao Bessa

V 25 letih je ŠKUC predstavil številne tuje in domače literarne avtorje_ice in glasbene ustvarjalce_ke, ki so z raznolikimi glasovi, verzi, ritmi, pripovedmi, melodijami in hrupom spojili radoživost z melanholijo, dvomom in upanjem.

Festival bo razprl krila z otvoritvenim Večerom z nemško-slovenske pesniške prevajalske delavnice, na katerem bodo pesniki_ce Hendrik Jackson, Jana Putrle Srdić, Rike Scheffler, Sonja vom Brocke, Vesna Liponik in Uroš Prah prebirali pesmi, ki so jih skozi skupno raziskovanje pomenov medsebojno prevedli. Literarne peruti bosta raztegnila tudi prozaistka Lejla Kalamujić iz Bosne in Hercegovine ter pesnik Edward Foster iz ZDA.

Nekaj večerov zapored bodo na oder stopili_e literati_ke Aleš Mustar, Anja Radaljac, Jernej Županič, Kristina Hočevar in Nina Dragičević, ki pišejo v slovenskem jeziku in na svojevrsten način ubesedujejo sodobnost in kompleksne odnose življenja. Ob pestrem izboru književnih peres bomo prisluhnili glasbi Bogdane Herman in Tomaža Raucha, Ex Erotičnih, Ane Vipotnik in Igorja Leonardija, JUNEsHELEN, Sama Kutina, Tomaža O. Rousa, Marka Karlovčca in Kvarteta klarinetov A vista.

Dogajanje bosta spremljali tudi dve razstavi, in sicer 33 let zbirke Aleph – kako se je kalila slovenska literatura! s primerki knjig zbirke Aleph Centra za slovensko književnost, zasnovana v podporu nadaljnjemu obstoju zbirke Aleph, ter razstava tipografskih plakatov Tipografski Cankar Marka Drpića. Ob teh si bomo ogledali performansa Stanje po Bitencu Maje Miloševič ter Čaj ob polnoči Alje Adam in Kaje Teržan.

Pred večernimi dogodki bo v popoldanskih urah potekal spremljevalni program O’živela knjiga, namenjen otrokom in njihovemu začetnemu spoznavanju in druženju s knjigami. Tako se bodo zvrstile lutkovne in gledališke predstave, predstavitev slikanice, šivanih ilustracij, stripa ter pogovori z njihovimi avtoricami_ji in ustvarjalne delavnice, kot so delavnica kreativnega pisanja, stripa in animiranega filma in številne druge.

Vsi dogodki so brezplačni.

Program:

Petek, 8. junij 2018, ob 20. uri

Večer z nemško-slovenske pesniške prevajalske delavnice

Sonja vom Brocke, Hendrik Jackson, Vesna Liponik, Uroš Prah, Rike Scheffler & Jana Putrle Srdić

Vodi: Brane Mozetič

Glasba: Bogdana Herman & Tomaž Rauch

Bogdana Herman že več kot štiri desetletja je in ostaja prvi glas sodobne slovenske ljudske muzike. Bogdana še danes prestavlja meje in začrtuje nove smernice ljudski glasbi. Balade, ki jih je prepevala skupaj z zakoncema Terlep ter kasneje kot solistična izvajalka in poustvarjalka, so v novem tisočletju popularizirale tudi mlajše generacije in postale nepogrešljiv del njihovega repertoarja. Bogdanin gibki, kristalni glas, ki smo ga vajeni poslušati v solističnih interpretacijah, pa se je v zadnjih letih žametno postaral in se pobratil s tako raznoliko pahljačo zvokov, kot so ljudska glasbila Tomaža Raucha, cimbale Andija Sobočana, harmonika Jureta Torija, kitara Tomaža Pengova in digitalni impulzi računalnika Boruta Savskega. V vseh konstelacijah zveni enako prepričljivo, subtilno, doživeto in sveže.

Tomaž Rauch je vsestranski glasbenik, skladatelj, pevec in multiinstrumentalist, ki se posveča raziskovanju in izvajanju slovenske ljudske glasbe, njegov skladateljski opus pa obsega tako priredbe kot avtorsko glasbo. Rauch je nepogrešljiv sogovornik in svetovalec raziskovalcem s področij etnomuzikologije in folkloristike, saj s svojim obsežnim znanjem in razumevanjem pomembno razjasnjuje številna strokovna vprašanja. Svoje vedenje o slovenski ljudski glasbi, godčevskih zasedbah in izvajalskih praksah je širil tudi v mednarodni prostor. Ljudska glasbila, ki jih tudi sam izdeluje, predstavlja v komentiranem šolskem programu za vrtce, osnovne in srednje šole. Leta 2016 je za svoje delo prejel Štrekljevo nagrado.

Sobota, 9. junij 2018, ob 20. uri

Lejla Kalamujić

Vodi: Suzana Tratnik

Glasba: Ex Erotični

Zasedba v polnem pogonu deluje približno tri leta, sestavljajo pa jo mlajša pevka ter trije veterani, ki so se na glasbeno pot podali že v 80-tih, ter igrali v različnih, večinoma punk bendih (Epidemija, Spuš, Ljubljanske brzostrelke itd.), v 90-tih pa so se postopoma ustalili v punk’n’roll bendu Erotični, katerega vrhunec je bil nastop na Novem Rocku 97. Leta 2006 Erotični razpadejo, a čez nekaj let se nekateri člani znova začenjajo dobivati v prostoru za vaje na Metelkovi, vendar z nekoliko drugačnimi pogledi na morebitno prihodnje ustvarjanje, kar se počasi izkristalizira, vse skupaj pa lepo zaokroži prihod pevke Jasmine.

Nedelja, 10. junij 2018, ob 20. uri

Aleš Mustar

Vodi: Barbara Korun

Glasba: Ana Vipotnik & Igor Leonardi

Pevka Ana Vipotnik in kitarist Igor Leonardi sta kreativni par že od leta 1998. Kot gonilna sila zasedbe Fake Orchestra sta ustvarila štiri zgoščenke, ter le v zadnjih desetih letih odigrala preko 450 koncertov tako doma kot v tujini. Igor Leonardi je v svoji bogati glasbeni karieri igral s svetovno znanimi jazz glasbeniki in kultno rock skupino Metallica, na RTV Slovenija pa je bil idejni vodja glasbene oddaje Muzikajeto. Posebno poglavje njunega umetniškega sodelovanja so nastopi v duetu, kjer repertoar sestavlja zelo širok izbor glasbenih zvrsti, ki zrcalijo njune najrazličnejše glasbene okuse in preference, med katerimi so tudi avtorske uglasbitve slovenske poezije.

Ponedeljek, 11. junij 2018, ob 20. uri

Anja Radaljac

Vodi: Andrej Tomažin

Glasba: JUNEsHELEN

Glasbo JUNEsHELEN prežema sanjsko in kinematografsko vzdušje v preobleki temačnega trip hopa. Na pevkin glasbeni slog je vplival širok spekter različnih žanrov in stilov, ki segajo od eksperimentalne, trip hop, elektronske in vse do klasične, ambientalne, progresivne in filmske glasbe. Hedonističen, ženski duh njene narave in ustvarjalnosti se prepleta z melodijami klavirja, mehkimi sintetizatorji in s prizemljenimi ritmi bobnov, nad katerimi lebdi njen vokal, v poeziji romantično pesniške občutljivosti. Nina Sardi (1985) je umetnostna zgodovinarka, ki je študirala na Univerzi Karl Franzen v Gradcu, in slovenska umetnica pod psevdonimom JUNEsHELEN, ki deluje kot pevka, avtorica glasbe in tekstov, producentka, izvajalka in oblikovalka celostne podobe JUNEsHELEN. Po končanem študiju in osmih letih življenja v Avstriji je kratek čas živela v Berlinu in se leta 2013 vrnila v Slovenijo, kjer trenutno živi.

Torek, 12. junij 2018, ob 20. uri

Jernej Županič

Vodi: Diana Pungeršič

Glasba: Samo Kutin

Samo Kutin (1982) je samouk, raziskovalec zvoka, izdelovalec glasbil in eden vidnejših improvizatorjev slovenske scene. Znan je po rabi nekonvencionalnih inštrumentov, bodisi tistih, ki so že izginili iz vsakdanje rabe, ali doma narejenih zvočil. Eden izmed tradicionalnih inštrumentov, ki jih uporablja, je tudi madžarsko srednjeveško glasbilo hurdy gurdy, s katerim ga lahko vidimo na nastopih eksperimentalne improvizacije. Vodi glasbene delavnice za otroke, ustvarja glasbo za pravljice in gledališča in med drugim sodeluje v glasbenih skupinah Samo Gromofon, Salamandra salamandra in Širom.

Sreda, 13. junij 2018, ob 20. uri

Kristina Hočevar

Vodi: Ana Geršak

Performans: Maja Miloševič: Stanje po Bitencu

Glasba: Tomaž O.Rous

Tomaž O. Rous je skladatelj, producent in instrumentalist. Kot umetniški vodja in instrumentalist deluje v glasbeni skupini Revolute, najširši opus do sedaj pa je ustvaril v zasedbi Siddharta, s katero je posnel osem plošč. Sodeloval je s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, npr. Rossom Robinsonom, Boštjanom Gombačem, Dragom Ivanušo, Blažem Celarcem, Milkom Lazarjem, Slavkom Avsenikom ml., Davidom de Villiersom, Vladom Kreslinom, Josipo Lisac, Mrfy, In the Attic idr. Navdušen je tudi nad gledališčem in filmom, kar ga je pripeljalo do glasbenih kompozicij za predstavo Livingstonov poslednji poljub, v režiji Nane Milčinski in Siddharta, za katero je  prejel nagrado Zlata paličica; film Sfinga – igranodokumentarni film o najtežji smeri v triglavski severni steni, v režiji Vojka Anzeljca; mednarodno nagrajeni film 8 and 1/2 Circles, v režiji Gregorja Kresala; po lastni literarni predlogi je priredil scenarij za plesno predstavo Palček Metalček, jo korežiral in zanjo skomponiral in posnel glasbo; ter za predstavo ČlovekA z bombami v režiji Matjaža Bergerja in Siddharte.

Četrtek, 14. junij 2018, ob 20. uri

Nina Dragičević

Vodi: Maja Ličen

Performans: Alja Adam & Kaja Teržan: Čaj ob polnoči

Glasba: Marko Karlovčec

Poleg polnopravnega noise nastopa, osnovanega na plošči Sovražnik, ki ne pozna meseca, za saksofon, glas, feedback in tekst, ter black metal projekta Vlaknasta, s katerim ne nastopa v živo, se solistično delo Marka Karlovčca zadnja leta izteče tudi v akustične kompozicije, ki so rezultat zaznav, raziskav, konceptualnih in okultnih procesov v aplikaciji na osebni instrumentalni in ekspresivni jezik.

Petek, 15. junij 2018, ob 20. uri

Edward Foster

Vodi: Brane Mozetič

Bere: Tone Škrjanec

Glasba: Kvartet klarinetov A vista

Kvartet klarinetov A vista je začel delovati v letu 2014/15 pod mentorstvom prof. Jožeta Kotarja, z namenom izpopolnjevanja v komornem igranju, skupnega poustvarjanja slovenskih in tujih glasbenih del, ter udeležbe na festivalih in tekmovanjih. Vsi štirje člani: Aljaž Kalin Kante, Julija Vrabec, Martina Strasser in David Gregorc, so študentje Akademije za glasbo v Ljubljani. Lani so na tekmovanju Temsig dosegli zlato priznanje in prvo nagrado. Letošnje leto so marca imeli koncert v okviru Glasbene mladine Ljubljanske v Klubu Cankarjevega doma, maja pa v Feld am Seeju in v oviru GM Odra v Kulturnem domu Braslovče, ter v Slovenski filharmoniji.